Kaninhop

Video

Vinderne ved DM 2013.

Vinderne ved DM 2012.

Vinderne ved DM 2010.

Vinderne ved DM 2009.

Mimrelunds Barske Bølle hopper elite lige til DM 2006 (vinderen).
Mimrelunds Barske Bølle hopper elite lige til DM 2006 (vinderen).


Gaunbys Mr. Playboy Bunny hopper 75 cm. i højdehop til DM 2006 (vinderhoppet).
Gaunbys Mr. Playboy Bunny hopper 75 cm. i højdehop til DM 2006 (vinderhoppet).


Black Jack hopper 85 cm. i højdehop til DM 2002 (vinderhoppet).
Black Jack hopper 85 cm. i højdehop til DM 2002 (vinderhoppet).


Bygholms Ditte hopper 170 cm. i længdehop til DM 2002 (vinderhoppet).
Bygholms Ditte hopper 170 cm. i længdehop til DM 2002 (vinderhoppet).


Bygholms Ditte hopper elite lige til DM 2002.
Bygholms Ditte hopper elite lige til DM 2002.


Bygholms Ditte hopper elite lige.
Bygholms Ditte hopper elite lige.




Fotos

Karla hopper over juletræsspringet.
Karla hopper over juletræsspringet.


Her er det duelhop hvor man hopper to og to mod hinanden. Her Rasmus Bjerner med Ninka.
Her er det duelhop hvor man hopper to og to mod hinanden. Her Rasmus Bjerner med Ninka.


Karla hopper over byporten i Horsens.
Karla hopper over byporten i Horsens.


Man kan godt begynde at hoppe med  sin kanin når den er en 12 uger.
Man kan godt begynde at hoppe med
sin kanin når den er en 12 uger.


Tine og Tøsen hopper her ca. 80 cm.  Tøsen har verdensrekorden i højde på 99,5.
Tine og Tøsen hopper her ca. 80 cm.
Tøsen har verdensrekorden i højde på 99,5.


Højdehop ved DM 1998, Maria og Yabo klarer her 70 cm. De vandt på højden 92,5 cm.
Højdehop ved DM 1998, Maria og Yabo klarer her 70 cm. De vandt på højden 92,5 cm.


(Co)Sinus hopper her 75 cm.
(Co)Sinus hopper her 75 cm.
Jo mere, man foretager sig med sin kanin, jo mere sjov har man med den. Går man til kaninhop, kommer der helt af sig selv et meget tæt bånd mellem føreren og kaninen.


HISTORIE

Kaninhop startede i Sverige i 70´erne. Nogle danske kaninavlere havde været derovre og havde fået smag for at prøve kaninhop i deres egen forening. I 1993 startede vi så herhjemme i det små. I starten var det lidt rodet med klasser, oprykning og regler, men efterhånden blev det sat i system, og vi har nu helt faste regler for kaninhop. Vi har lige bane, kroget bane, højde- og længdehop. Dertil kommer også nogle mere show- og legeprægede aktiviteter. I starten var en del avlere skeptiske over for kaninhop og troede, at det kun var en kort dille. Stadig flere finder dog ud af, at det er kommet for at blive, og flere foreninger har nu hopafdelinger, hvor såvel børn som voksne dyrker deres sport.


STÆVNER

Til stævner, er der altid stor tilslutning fra publikum. Folk i alle aldersklasser morer sig over at se på kaninhop. Selv radio, TV, aviser og ugeblade finder, at kaninhop er godt stof og bringer nu og da billeder eller reportager.
Selvfølgelig kommer der også en sjælden gang et menneske forbi, som synes, at det er direkte dyrplageri at hoppe med kaniner, men de har sjældent forstået, at kaninerne hopper af glæde. Kritikerne tænker ikke over, at alt, hvad vi laver, bygger på kaninernes naturlige bevægelser.


SÅDAN LÆRER MAN SIN KANIN AT HOPPE

Det er bedst at starte med en unge.
Det er godt at købe en unge på ca. 8 uger hos en kaninavler, der er medlem af Danmarks Kaninavlerforening.
Allerførst lærer man den at gå i sele. Det kan være en lille kattesele eller en speciel kaninsele med et øje bagerst i rygstykket. Det må ikke kun være et halsbånd, for så kan kaninen blive kvalt. Det kan godt være, at det tager et stykke tid, men lad være at forhaste dig. Det er meget vigtigt, at der ikke er noget, der kan skræmme kaninen, når den er i sele.
Lad den altid have en god oplevelse, når den er i selen. Så vil den efterhånden glæde sig til at komme ud at gå. Hvis du har flere kaniner, der hopper, er det bedst at have en sele til hver kanin, så selen ikke lugter af en anden kanin. Når kaninen er blevet fortrolig med selen, kan du begynde at lære den, at det er dig, der bestemmer, hvor I skal gå hen. Når din kanin er blevet god til at gå i sele, kan du starte med at lade den hoppe over meget små forhindringer. Så længe ungen er lille, må den ikke hoppe for meget og i særdeleshed ikke for højt.
Det vil være passende med et par mælkekartoner eller nogle små træklodser med ca. 100 cm imellem. Man kan så efterhånden lægge endnu en mælkekarton ovenpå. I takt med at højden øges, skal afstanden også øges. Hvis man i forvejen har et rigtigt kaninspring, starter man selvfølgelig med 1 pind eller 2. Hvis kaninen ikke vil over, så prøv at løfte den over et par gange, så springer den måske selv næste gang. Lær din kanin fra starten kun at hoppe den ene vej. Så er det nemmere at lære den kun at hoppe fremad. Det er jo det det gælder om i konkurrencer. Hvis din kanin bliver træt, må du lade den få et hvil og så træne videre senere eller næste dag.
For at berolige eller opmuntre din kanin er det vigtigt, at du hele tiden snakker til den, både til træning og konkurrence. Lad være at skælde kaninen ud, hvis det ikke går helt som du ønsker det. Det opnår du ikke noget ved. På lige bane (se under klasser) skal der være lige langt mellem forhindringerne. På den måde får kaninen et " flydende" gennemløb og har størst chance for at klare forhindringerne.
Når kaninen er 4 måneder, kan den begynde at træne på en let bane og den må være med til konkurrence. For at deltage i kaninhopkonkurrencer, skal føreren være medlem af Danmarks Kaninavlerforening.
I de fleste foreninger kan man prøvetræne et stykke tid, inden man bliver medlem.
Alle kaninracer og blandinger kan lære at hoppe, dog skal man nok lade være med at forsøge med de store tunge racer. Overtræn ikke kaninen. Ved træning et par gange om ugen bliver kaninen hurtigt vant til at hoppe og kan blive en god hopkanin. De aller fleste kaniner synes, at det er sjovt at hoppe. Skulle du komme ud for en kanin, der trods dine bedste forsøg ikke vil hoppe, må du lade den være kælekanin. Ellers ender det med at vi ser en aggressiv kanin, og måske en sur fører.
Det er svært at sige, om det er bedst at hoppe med hanner eller hunner. Hjemme hos os har vi haft mest succes med hunnerne. Vore hanner er ofte mere interesserede i at snuse, tisse og parre vore ben. Hunnerne kan være lidt ugidelige, når de er i brunst, men ellers er de ret villige til at hoppe. Hvis det er meget varmt, eller det er meget koldt, er det bedst at lade være med at hoppe.
Kaninhop er sjovt både for børn og voksne, og det er en anderledes god og spændende måde at have kaniner på og at være kanin på.
Hvis du har et lille indhegnet område i din have, kan kaninen også have glæde af at få lov at løbe frit der. Det giver også god motion.


KLASSERNE

LIGE:
I lige bane er kaninerne delt op i 4 klasser: Let klasse, hvor banen har 8 forhindringer på max. 25 cm højde og en afstand på 180 cm mellem springene, middelsvær klasse med en bane med 10 forhindringer med en højde på max 35 cm og afstand 200 cm, svær bane ligeledes med 10 forhindringer og afstand 200 cm men med højde max 40 cm. Endelig er der elite bane med 12 forhindringer og en afstand på 220 cm og højde max. 50 cm.
KROGET:
På kroget bane er der 4 klasser som på lige bane, og højderne er de samme. Der er lidt flere forhindringer, og de er placeret på en måde, der minder om ridebane for heste. Man følger her numrene, der er ved forhindringerne.
HØJDE:
Højdehop foregår ved, at kaninen starter med at hoppe over en forhindring, der kan sættes op til ca. 100 cm. Starthøjden er mellem 40 cm og 60 cm, og der sættes gradvist en pind mere på, til den sidste kanin går ud. Hver kanin har 3 forsøg på hver højde. Rekorden er i dag 103 cm sat af Winds GCh. Cyclops ført af Mette Wind.
LÆNGDE:
Længdehop foregår på en lang forhindring, hvor man starter på 60 cm - 80 cm, og længden øges, til den sidste kanin går ud. Hver kanin har også her tre forsøg på hver længde. Rekorden haves her af Maria B. Jensen og Yabo, Kolding med 3 meter. Sat på Horsens dyrskue 1999.


KLUBBER

Der finder jævnligt stævner sted rundt om i landet. Hopklubberne er koncentreret om Horsens, Haderslev, Frederiksværk/Frederikssund og Hørsholm/Lyngby, men nye hopklubber skyder op flere steder. De allerfleste steder kan man få love at prøve at hoppe med sin kanin et par gange uden at være medlem.
I Horsens hopper vi hver torsdag aften kl. 19 - 21 på Naturcenter Skovgaarden i Egebjerg. Alle er interesserede er velkomne til at kigge ud eller at prøve at hoppe.
Klik her, for at se, hvor nærmeste træningssted er.


KANINSPRING KAN DU MEGET NEMT SELV FREMSTILLE

Du behøver: 2 plader ca. 20 cm X 20 cm x 1½ cm, 2 stolper ca. 4 cm x 4 cm x 60 cm, 20 kramper fremstillet af 2 mm tråd, 10 stykker elektrikerrør 60 cm lange og 2 cm tykke. Træ til spring kan man med fordel købe som affaldstræ fra møbelfabrikker. Det er ret billigt her.


Maria og Yabo hopper længdehop.  Her 2,85 meter, som dengang var verdensrekord.
Maria og Yabo hopper længdehop.
Her 2,85 meter, som dengang var verdensrekord.






Kontakt
Kontakt


© Copyright
Design og layout: Rasmus Bjerner
Tekst: Aase og Rasmus Bjerner
Der tages forbehold for fejl og mangler.