Køb af kanin

Kaniner til salg

Dværgvæddere
Dværgvædderunger til salg - udstillings-, hop- og kælekaniner i farverne: Otter blå, vildtblå og blå. Ring og hør nærmere, hvornår vi har unger til salg.

Læs mere på www.stald-troldebo.dk

Connie Rohde
8380 Trige
Tlf.: 86230464

Mimrelund
Hollænder kaniner i 7 farver.
Danmarksvinder 1997-1998 og 2000-2004 ved Landsudstillingen.
Velegnede til hopkaniner og kælekaniner.


Læs mere på www.mimrelund.dk

Jørgen Larsen
8700 Horsens
Tlf.: 75 61 61 63

Dette er om kaniner, især kælekaniner. Det er informationer, der måske kan hjælpe dig til at have det sjovere med din kanin og holde den i god form. Informationerne er først og fremmest beregnet på folk, der har en eller to kælekaniner.
Det handler ikke om produktion af kaniner til slagtning, og det er ikke vores mening, at disse informationer skal stå som de eneste rigtige. Læs blot andre informationer i de mange gode bøger, der findes om kaniner.
Vi er ikke på nogen måde dyrlæger eller forskere. Vore informationer er baseret på vore egne erfaringer ved at have med kaniner at gøre suppleret med kaninhistorier og snak med andre "kaninfolk".
Vi har sammensat informationerne efter den måde det fungerer godt for os på, og det er helt i orden, hvis du ikke er enige med os. Vi er alle forskellige og kan lære af hinanden.


KANINENS POPULARITET

Kaniner er søde små dyr med hver deres personlighed. Der er over 40 racer at vælge imellem i forskellige størrelser, forskellige former, forskellige farver, forskellige pelskvaliteter, forskellige temperamenter, så der skulle være en kanin, der kan tilfredsstille alles ønsker.
Med god pleje kan en kanin blive 6 - 8 år, ja, man har endog hørt om kaniner, der er blevet 12 år. Dette må man huske, når et barn får en kanin. Er barnet f.eks. 10 år, når det får en kanin, er det måske meget interesseret i kæledyret, men det kan nemt være, at interessen er skiftet til noget helt andet, når det er 18 år.
Ud over anskaffelsen af bur og kanin, er det meget billigt at holde kanin i forhold til mange andre kæledyr. Den har brug for, at man regelmæssigt gør rent hos den, og den har brug for mad og rent vand hver dag. Derudover skal den altid have adgang til hø og halm, høet helst i en høhæk. Din kanin kan nemt toilettrænes (se senere), den har ikke brug for en årlig vaccination (selv om der nogle ting vedrørende dens sundhed, som du bør vide), den har kun brug for et lille område i haven at løbe rundt på, og den forstyrrer ikke naboen.


KANINER ER KANINER

Kaniner er hverken hunde eller katte, så forvent ikke at de opfører sig som disse. Hvis et barn ikke længer gider at have sin kanin, er det ofte fordi den ikke opfører sig, som barnet forventede. Som en naturlig ting bider og nipper kaniner i de ting, de undersøger. Kaniner vil nippe i dine fingre eller knapperne i din trøje, og nogle gange kan den komme til at nippe så hårdt, at det føles som om den bider. Lige som nogle hunde og katte, er det heller ikke alle kaniner, der kan lide at blive holdt og kælet med.
Kaniner vil følge deres instinkter og grave, lave tunneler, tygge, løbe og springe og gemme sig i, under eller bag ting. Nogle kaniner er ikke så lette at toilettræne som andre, nogle er kræsne med, hvad de vil spise. Andre vil spise alt, hvad du giver den.
Så hvis din kanin ikke lever op til dine forventninger, så skil dig ikke af med den. Enhver kanin har sin egen personlighed, hvorefter den vil reagere på dig. Hvis du ikke kan finde ud af, hvorfor din kanin gør, som den gør, så prøv at se på kaninens omgivelser ud fra kaninens synspunkt og ikke et menneskes.
Børn, der skriger og larmer, hunde der gør og høje og pludselige lyde vil gøre kaninen bange, og dens instinkt kan meget let være at gemme sig i et hjørne af buret eller under sofaen. At blive taget på en hård måde, eller værre i ørerne, eller ikke blive sat ned, når den ønsker det, kan få kaninen til at kradse dig, bide dig, vride sig løs fra dig, gemme sig for dig og ikke være interesseret i at blive kælet med.
En kanin har ikke forstand på elektriske ledninger og giftige planter, så får den lov at løbe frit på gulvet inde, må du være på vagt, eller du må "kaninsikre" dit hjem. Når man har kæledyr, må man nogle gange lave om på indretningen af sit hjem, eller man må gøre nogle ting på en anden måde. Hvis du ikke vil gøre det, må du afstå fra at eje et kæledyr. Du må være ansvarlig over for det dyr, du vil eje.
Lær dig selv at forstå, at kaniner er kaniner, og du vil nyde des mere at være.


AT BESLUTTE SIG FOR EN KANIN

Det første, du må gøre, er at beslutte, om du vil have en han eller en hun. Der er hanner, der vil strinte med deres tis, men det er der også enkelte hunner, der kan finde på. Enhver kanin har sin egen personlighed, og nogle vil passe bedre ind i dit hjem / liv bedre end andre. Som med alle andre kæledyr, vil du fra andre kaninejere høre, at netop deres kanin er den bedste og klogeste kanin i hele verden.
Du kan købe din kanin fra en DK opdrætter, en dyrehandel, et marked (lad være med det, med mindre det er en god DK opdrætter, der sælger på markedet) eller du kan overtage en kanin fra en anden, der er blevet træt af den. En kanin af blandet race kan være lige så god som en raceren kanin, men med en raceren kanin har du en garanti for, hvor stor den vil blive, og hvordan den vil komme til at se ud som voksen, og opdrætteren har sikkert avlet på et godt temperament og sunde blodlinier. En langhåret kanin kræver mere arbejde, og en stor kanin kræver mere plads, men alle kaniner kræver en masse kærlighed og opmærksomhed hver dag. Når du køber en kanin, skal du sørge for, at den er sund og rask. Den skal have klare øjne, ren i næsen (ingen snot) og den skal være ren i numsen (ingen diarré). Tænderne må ikke være for lange, den skal være ren i pelsen og kaninen skal være aktiv, venlig og nysgerrig.
To kaniner ?
Nogle gange ønsker folk at købe 2 kaniner eller at købe en mere til selskab for den, de har. Det er ikke altid den bedste idé. Hvis du allerede har en voksen kanin, og du sætter den sammen med en anden kanin, kan den første kanin få territoriefornemmelser og slås med den nye, eller begynde at strinte, for at afmærke territoriet og dække dufte af den nye kanin.
En kanin, der før var venlig og opmærksomhedssøgende, er måske ikke så sød og kæle mere, hvis der kommer en ny kanin ind i dens bur.
Hvis du har to hanner, er der meget stor chance for at de ikke kan komme overens. To hunner kan enes pænt indtil de er kønsmodne, men derefter vil den ene måske dominere den anden for meget. En han og en hun....det tager kun få sekunder, og der er kaninbabyer 31 dage senere.
Hvis du anskaffer dig to kaniner, må du også ofre det, det koster at have to bure.


KØNSBESTEMMELSE

Når man køber en ny kanin, så er det altid en god idé, at kigge efter hvilket køn den har, så der ikke opstår nogen misforståelser mellem køber og avler. Endvidere er det godt at kunne se forskel på han og hun, når man selv får kaninunger.
For at kunne se, om kaninen er en hun eller en han, må man klemme forsigtigt omkring kønsdelene, for at de træder tydeligt frem.
Nedenfor ses, hvordan man ser forskel på han- og hunkaniner (klik på billederne for forstørrelse):
4 uger gammel hunkanin
4 uger gammel hunkanin


4 uger gammel hankanin
4 uger gammel hankanin


På en voksen hankanin ses testiklerne tydeligt.
På en voksen hankanin ses testiklerne tydeligt.


Voksen hunkanin
Voksen hunkanin


Voksen hankanin
Voksen hankanin


En voksen parresyg hankanin.
En voksen parresyg hankanin.





HJEMKOMSTEN

Når din nye kanin kommer hjem til dig, må den have tid til at vænne sig til det hele. Et par dage med ro og forsigtig behandling, vil gøre den vant til dens nye hjem. Tal til den, nus den og lad den vide, at du interesserer dig for den, men gør det ikke for meget. Hvis din kanin begynder at vride sig løs, når du holder den, så sæt den ind i buret. Kaninen skal have en god oplevelse af at blive taget ud af buret og blive kælet med.
Hvis du har andre kæledyr, så præsenter kaninen forsigtigt. Hold kaninen i buret og lad katten eller hunden lugte til kaninen, og gør det på en sikker måde.
Lad kaninen få sin motion (uden at katten og hunden er der). Lad den løbe rundt på gulvet, og lad den mærke, at den er en del af familien. Hvis du har have, er det også en god idet at lade den løbe i en indhegning. Lav f.eks. en indhegning med havehegn på ikke under 1 m i højden. Hegnet kan holdes af små hegnspæle.
Her en af vores unger fra den 14.-7.-98 i løbegård sammen med sin mor.
Her en af vores unger fra den 14.-7.-98 i løbegård sammen med sin mor.






Kontakt
Kontakt


© Copyright
Design og layout: Rasmus Bjerner
Tekst: Aase og Rasmus Bjerner
Der tages forbehold for fejl og mangler.